Category: کاربردهای ریاضی

اصل انحراف بقا

هواپیمای آسیب دیده

 

در اوایل جنگ جهانی دوم، بمب افکنهای سنگین و غول پیکر متفقین هدف نسبتا آسانی برای پدافندها و جنگنده های متحدین بودند. و این باعث شد که بسیاری ازآنها توسط متحدین شکار شوند و هیچ وقت به آشیانه باز نگردند.هواپیمای آسیب دیده جنگ جهانی دوم گروه های مهندسی متفقین با دیدن این شرایط بحرانی دست به کار شدند و شروع به آنالیز وضعیت هواپیماها کردند. سعی کردند نقاطی که بیشتر مورد اصابت گلوله قرار می گرفتند(نقاط قرمز) را به دقت هرچه تمام تر ثبت کنند. بعد از مطالعات فراوانی بر روی همه هواپیماها، مهندسان به سراغ داده ها رفتند و همه آنها را به صورت تجمعی روی هم قرار دادند تا بببیند کجای کار ایراد داشته. نیاز به تحلیلی پیچیده نبود. نقشه به دست آمده به وضوح نشان می داد تنه، بال‌ها و دم بمب افکنها به شدت آسیب پذیرند. این قسمت ها بودند که بیشترین گلوله را از پدافند و جنگنده های متحدین خورده بودند. بر اساس تحقیق آنها اگر قرار به سرمایه گذاری و تقویت نیروی هوایی بود، باید آن را خرج تقویت بیشتر بال و دم هواپیما می کردند.

 

ادامه‌ی مطلب

تعیین اثرگذارترین دارو برای هر فرد با مدل ریاضی

ریاضی اثرگذارترین دارو برای هر فرد را مشخص می‌کند

ریاضی و تجویز دارو

محققان دانشگاه تبریز در روشی با عنوان «ارائه مدل‌های ریاضی دارویی» اثربخش‌ترین داروها برای درمان هر فرد به صورت منحصر به فرد را مشخص می‌کنند.

با استفاده از زبان ریاضی می‌توان به درمان اثربخش برای هر فرد دست یافت. محققان دانشگاه تبریز به روشی با عنوان «ارائه مدل های ریاضی دارویی» دست یافتند که با زبان ریاضی داروی مناسب هر فرد برای درمان را ارائه می دهند. محققان دانشگاه تبریز با استفاده از این روش پژوهشی را روی بیماران تومور مغزی انجام دادند که این طرح با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد. ادامه‌ی مطلب

کتاب سرگرمی‌های هندسه – پروفسور شهریاری

کتاب سرگرمی‌های هندسه

(ترجمه پرفسور شهریاری)

سرگرمی های هندسه پروفسور شهریاری

کتاب “سرگرمی‌های هندسه” به همان اندازه که مورد استفاده‌ی علاقه‌مندان ریاضی است، برای آن دسته از خوانندگانی هم که بنا به دلایلی از جنبه‌های عملی و جالب ریاضیات به دور مانده‌ان، مفید است.

شاید بیش از همه، این کتاب برای خوانندگانی مفید باشد که هندسه را تنها روی کاغذ یا تخته سیاه فرا گرفته‌اند (و یا هم‌اکنون فرا می‌گیرند) و بنابراین از رابطه‌ای که هندسه با اشیاء و پیدیده‌های جهان اطراف ما دارد بی‌خبرند و نمی‌دانند که چگونه می‌توان از هندسه در عمل و برای رفع مشکلات زندگی استفاده کرد.

این کتاب می‌خواهد علاقه به هندسه را در خواننده ایجاد کند.

مولف برای ایجاد علاقه به هندسه، هندسه را “از چهاردیواری مدرسه” خارج می‌کند و به فضای دشت و جنگل و رودخانه و جاده می‌برد تا کاربرد هندسه را نشان دهد.

کتاب سرگرمی‌های هندسه که توسط پرفسور پرویز شهریاری به زبان فارسی ترجمه شده است، در ادامه قابل دانلود است.

ادامه‌ی مطلب

کاشی کاری و ریاضی

کاشی کاری و ریاضی

کاشی کاری

همه‌ی ما با کف پوش‌های چوبی و تخته‌ای که در نمای راهرو ها، کف سالن ها و … مواجه شده ایم، اما بندرت می دانیم که این هنر، ریشه در کاربردهای ریاضی دارد. شکل هایی ترکیبی از مثلث ها، چهار ضلعی ها و… که در پیرامون خودمان به وفور پیدا خواهیم کرد.
فیثاغورث، نخستین کسی است که پایه گذار مبحث کاشی کاری بوده است، او معلوم نمود که سطح اطراف یک نقطه را روی یک صفحه، تنها با سه نوع از شکل های منتظم (مثلث متساوی الاضلاع –
مربع – شش ضلعی منتظم) می‌توان، بدون فاصله، پوشانید.
در این جا ما با مبحث کلی تری روبرو هستیم و می خواهیم بررسی کنیم که در اطراف یک نقطه، چگونه می توان با چندضلعی های مختلف منتظم، سطح صفحه را بدون شکاف و فاصله پوشانید.

مقاله‌ای که در ادامه قابل دانلود است، توسط استاد اردوان محمدی دبیر ریاضی دبیرستان های نورآباد ممسنی در راستای مطالب ریاضی پایه هشتم تهیه و به سایت ریاضی سرا ارسال گردیده است.

با تشکر از استاد محمدی

ادامه‌ی مطلب

اسپیروگراف

دوایر جادویی اقلیدس

(اسپیروگراف)

اسپیروگراف Spirograph

اسپیروگراف (به انگلیسی: Spirograph) یا چرخ‌نگار که در ایران با نام دوایر جادوییِ اقلیدس شناخته شده است، نوعی اسباب‌بازی است که برای رسم اَشکال هندسیِ پدیدآمده از منحنیهای ریاضی با روشِ درون‌چرخه‌زاد (چرخش دایره‌ها روی محیط یکدیگر) به‌کار می‌رود. اسپیروگراف اولین بار به‌دست دنیس فیشر گسترش یافت و در سال ۱۹۶۵ به بازار ارائه شد.

از واژهٔ اسپیروگراف برای نام بردن از گسترهٔ ابزارهایی که برای کشیدن چنین اشکالی به‌کار می‌روند هم استفاده می‌شود. همچنین برای نامیدن منحنی‌های درون‌چرخه‌زاد نیز استفاده می‌شود.

ادامه‌ی مطلب